Kurkku on kipeä. Jostain syystä elimistöni on päättänyt tehdä minulle selväksi, että mökkeilyn on tältä kesältä loputtava. Jo useana viikonloppuna on ollut viitteitä siitä, että kurkku kipeytyy mökillä. Olo on alkuviikosta heti parantunut, kun on päässyt kotiin. Nyt on kyllä ikävän tulehtunut olo nielussa. En osaa pelätä sitä isoa tautia. Luulisin, että oloni olisi jo huomattavasti huonompi ja tauti etenisi epämääräisestä kurkkukivusta kohti muitakin jäseniä määrätietoisemmin. No, se jää nähtäväksi.

Mökillä syksyn aistii ihan eri tavalla, kuin täällä kaupungissa. Vaikka kyllä syksy on nyt niin täällä, että sen aistii vaikka sisällä istuen. Olen nauranut naistenlehtien tarkkanäköisyydelle ja naisten (miksei miestenkin) tavalle aloitta syksyllä aina alusta. Tehdään suunnitelmia paremmasta elämästä, harrastuksista ja kuntoilusta. Samaa listaa voisi kierrättää vuodesta toiseen. Portugalin kurssin voi aina tarpeen tullen vaihtaa arabian kurssiksi ja savenvalannan paperintekokurssiksi. Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin samasta asiasta.

Mutta katsotaanpa parin kuukauden päästä noita listoja. Portugali osoittautuikin vaikeammaksi, eikä läksyjä jaksa tehdä arjen runnoessa päälle. Ensimmäinen flunssa kaatoi sängynpohjalle ja liikuntaharrastukseen tuli parin viikon tauko. Lopulta olemme niin uupuneita arjesta, pimeydestä ja harmaudesta, että yritämme vain luovia eteenpäin ja selvitä perusvaatimuksista. Silloin ei enää kukaan puhu kultturelleista harrastuksistaan tai itsensä sivistämisestä. Silloin puhutaan vain univelasta, suklaasta ja yritetään pysyä selväjärkisinä.

Koko arjen väsyttävyys tuntuu aina lomalla ihan järjettömältä. Miksi minä elän niin, että yritän vain selviytyä? Miksi elän niin, että yritän vain saada yhden viikon loppuun kunnialla ja samalla aloitan jo uuden viikon, josta siitäkin yritetään sitten selviytyä? Miksi väsytämme itsemme turhanpäiväisillä töillä ja velvoitteilla? Yhteiskuntamme on rakennettu niin, että meillä on enää vain järjettömiä töitä. Toinen toistaan turhempia. Sellaiset työt, joissa on jotain järkeä, niin kuin opettaminen, hoitaminen ja auttaminen, on jätetty jollekin muulle. Ne ovat rankkoja ja vastuullisia töitä, mutta miten me palkitsemme yhteiskuntana nämä merkitykselliset työt? Maksammeko niistä riittävää palkkaa?

No kyllä te tiedätte vastauksen esittämiini kysymyksiin. Ei ole mitään järkeä siinä, että kansakunnan keskipalkka on enemmän, kuin palkkojen mediaani. Ei ole mitään järkeä siinä, että joku tienaa papereita pyörittämällä useita tuhansia euroja ja joku toinen vaippoja vaihtamalla hädin tuskin kaksituhatta (usein ei lähellekään sitäkään). Tätä tarkoitan töiden järjettömyydellä. Voisin lisätä myös, että palkkojen järjettömyydellä, sillä eihän kenenkään tarvitsisi tienata kymmeniä tuhansia euroja kuussa. Se on jo ihan naurettavaa.

Olen usein ihmetellyt, miten toisten lapsilla tuntuu olevan kaikki pelit ja vehkeet ja viimeisimmät villitykset. Vaikka haluaisinkin (mitä en toki edes halua), ei minulla olisi moiseen varaa. Poikani haluaa syntymäpäivälahjaksi pelin Nintendo DS:ään. Pelit tuolle vekottimelle maksavat helposti 30-60 euroa. Siis yksi peli! Itse laitehan maksaa noin puolitoista sataa. Mietin väkisinkin, miten äitini ikinä selvisi pienellä yksinhuoltajan palkallaan minun ja veljeni vaatimuksista, kun olimme lapsia. Alan ymmärtää häntä päivä päivältä yhä paremmin. Meitä on tässä perheessä kaksi työssäkäyvää ihmistä, joista kummankin palkka jää auttamattomasti alle suomalaisen keskipalkan, jopa sen mediaanin. Minä olen yliopiston käynyt maisteri ja miehellä oma firma. Kun palkkamme eivät nouse pilviin ja asuinkustannuksemme ovat huimat, ei käteen jää yhtään ylimääräistä. Lasten talvivaatehankinnat täytyy aina laskea tarkkaan ja lomamatkoista nyt ei voi edes haaveilla. Älyttömyyksiä, sanon minä.

Tietysti meillä on iso asuntolaina ja asuinkustannuksemme nousevat naurettavuuksiin, mutta eikö muilla sitten ole niin? Asumme poroporvalrillisella asuinalueella hyvin tienaavien ihmisten keskellä. Se selittää toki paljon, mutta monesti olen löytänyt itseni pohtimasta, että kuinka paljon ne naapurini sitten oikeasti tienaavat?