Olen taas ihmetellyt sitä mihin tämä maailma on menossa.

Helsingin kaupunki on nykyään savuton työnantaja. No mitä se sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että työntekijää ei tietenkään voida irtisanoa sen takia että hän tupakoi, mutta hän voi saada tukea lopettamiseen eikä hän saa polttaa työajalla. No mitä se sitten tarkoittaa? Se taas tarkoittaa sitä, että jos paatunut nikotinisti ei kestä tupakoimatta kokonaista työpäivää, hänen on katkaistava työpäivänsä röökitauon ajaksi. Vaikka tavallaan arvostankin sitä, että Helsingin kaupunki haluaa lähettää sellaisen viestin, että tupakointi on tyhmää, niin en näe tässä touhussa paljoakaan järkeä.

Toinen mielenkiintoinen asia on se, että Helsingin päiväkotien keittiöt siirtyivät Palmian hallintaan kuun vaihteessa. Se tarkoittaa sitä, että päiväkodin muu henkilökunta ei saa astua jalallaankaan päiväkodin keittiöön, lapsista nyt puhumattakaan. Keittiö on Helsingin kaupungin omistaman Palmian aluetta ja Helsingin kaupungin päiväkodin työntekijät eivät saa sinne mennä. Tästä seuraa tietysti lystikkäitä tilanteita. Esimerkiksi se, että päiväkodin muiden työntekijöiden lakisääteisellä kahvitauolla moni haluaa kahviinsa maitotilkan. Ennen kahvimaito saatettiin säilyttää päiväkodin keittiön jääkaapissa, mutta nyt sitä kahvimaitoa varten on pitänyt hommata ihan erillinen jääkaappi. Melko ekologista, sanoisin. Ja eräässäkin päiväkodissa sitä jääkaappia säilytetään työntekijöiden sosiaalitiloissa yhdessä tulostimen kanssa, sillä tulostin piti roudata myös sinne, kun talossa oleva ainoa toimisto piti antaa eristyislastentarhanopettajan käyttöön, sillä se oli ns. "ylimääräistä tilaa". Sen lisäksi, että se jääkaappi ja tulostin siis majailevat siellä työntekijöiden soisaalitiloissa, siellä pidetään myös kokouksia ja keskusteluja, sillä niille ei ole olemassa mitään muuta rauhallista soppea. Tämä lähti nyt vähän rönsyilemään, mutta niin taisi itse asiakin.

Kun Helsingin kaupungin päiväkoti tilaa Helsingin kaupungin Palmialta ruokaa, niin se ruoka maksetaan vaikka sitä ei syötäisi. No tietysti, sehän on selvä. Helsingin kaupungin päiväkodin työntekijöillä on mahdollisuus ostaa ylijäänyttä ruokaa. Ja nyt olkaa tarkkana – Palmialta. Vaikka Helsingin kaupungin päiväkoti on siis jo ostanut ja maksanut ruoasta kerran, niin nyt työntekijät voivat maksaa siitä uudemman kerran. Tällä tavallako meidän kaupunkimme talous saadaan kuntoon, että kaupungin eri yksiköt maksavat toisille yksiköille rahaa ja sitten vielä rahastetaan tarpeen vaatiessa muilta uudestaan? Tämäkö on nyt sitä tehokkuutta? Entä onko tämä enää järkevää?

Jatkan raportointiani Helsingin kaupungin elämästä toisen kerran, mutta haluan tähän loppuun esittää kysymyksen. Mitä pahaa olisi siinä, että lapset viettäisivät päivänsä kodinomaisessa ympäristössä, jossa olisi tarpeeksi aikuisia joilla olisi tarpeeksi aikaa ja siellä kodinomaisessa ympäristössä kaikki olisivat kuin yhtä isoa perhettä? Kohta varmaan lasketaan sekin, että kuinka monta halausta on päivässä annettava kullekin lapselle. Tai montako pyllyä on pyyhittävä päivittäin, että päiväkodin henkilökunta on tarpeeksi tuottoisa. Tsiisus.