On pitänyt kiirettä. Sen lisäksi, että kiire on syönyt aikaani, olen pohtinut lupaustani. Lupasin Miialle kirjoittaa puolueen valinnasta. Tulin lopulta siihen tulokseen, että en voi sanoa muista puolueista oikein mitään. Voin oikeastaan kertoa vain siitä, miksi minä olen vihreä. Politiikka on siitä metkaa, että yksikään puolue ei halua pahaa kenellekään, ne vain haluavat hyvää vähän eri tyypeille.  Yksi pitää rikkaiden puolta, toinen köyhien. Kolmas haluaa pelastaa koko maailman ja neljäs sulkea Suomen maailmalta. Yksi on duunarien, yksi maalaisten ja yksi jonkun kielivähemmistön puolella. Niin, ja joku on vielä niiden uskovaistenkin puolella. Mun pointtini on lähinnä se, että ei yksikään puolue (ainakaan toivottavasti ja kovin virallisesti) halua kenellekään suoranaisesti pahaa.  Puolueiden keinot sen oman hyvän maailman saavuttamiseksi vaan ovat aika erilaisia ja kyllähän se ihannemaailmakin (se utopia joka on luettavissa puolueohjelmista ja linjauksista) eroaa toisista enemmän tai vähemmän.

Poltiikassahan on kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse vaikuttamisesta, vallasta ja rahasta. Jos haluaa vaikuttaa, tarvitsee valtaa. Valta taas mahdollistaa sen, että pääsee vaikuttamaan asioihin ja päättämään esimerkiksi siitä mihin rahoja käytetään tai ei käytetä. Toisaalta rahalla voi myös saada valtaa ja vaikuttaa voi myös ilman valtaa tai rahaa. Suosittelen lämpimästi tutustumista Rosa Meriläisen Valtio-oppiin. Siis kirjaan. Voit olla Rosasta mitä mieltä tahansa, mutta hän osaa kirjoittaa hauskasti ja mukaansatempaavasti jopa politiikasta. Suosittelen myös kertamaan vähän sitä, mitä se eduskunta nyt oikeastaan tekeekään ja mistä asioista siellä päätetään. Jotta löytäisi itselleen sopivan ehdokkaan ja puolueen, voisi olla ihan oleellista tietää mitä ne kansanedustajat siellä Arkadianmäellä oikeastaan tekevätkään. Kansanedustajat ovat kansanedustajia koska he haluavat valtaa. Muistakaa se. Siksi ei ole aivan samantekevää ketä äänestää. Mieti tarkkaan kenelle haluat valtaa antaa.

Vieläkö oli jotain oleellista? Kyllä varmaan, mutta nyt alkaa väsyttää. Tässäpä vielä Zimbon listaus puolueiden äänestäjistä. Ihan hauska ja osuvakin, mitä nyt vähän karikatyyrinen ja yksioikoinen. Itse tosin muistin, että vihreiden kohdalla olisi lukenut naiivin sijaan idealistinen. Mutta eikös jonkun mielestä naiivi ole sama kuin idealisti?

Napautuksen puoluepostausta odotellessa tässä omani:

Kokoomusta äänestävät rikkaat riistäjät.

Keskustaa äänestävät maalaiset tilanomistajat.

Demareita äänestävät sairaanhoitajat ja raksamiehet.

Perussuomalaisia äänestävät juntit rasistit.

Vihreitä äänestävät naiivit hipit.

Kristillisdemokraatteja äänestävät fundamentalistit.

RKP:ta äänestävät ruottalaiset.

Vasemmistoa äänestävät yhteiskunnan loisijat.

Kommunistejä äänestävät rapmuusikot.

Piraattipuoluetta ei äänestä kukaan.

Unohtuiko jokin joukosta :D

Edit: 3.2. klo 10.05

Suomen kuvalehti on tehnyt ihan mahtavan jutun eri puolueiden tyypillisimmästä äänestäjästä. siihen on kerätty kaikki mahdolliset stereotypiat ja luotu karikatyyrinen kuvaus äänestäjistä puolueiden mukaan. Ihan mahtava. Muistakaa toki, että kyse on kärjistyksestä, vaikkakin melko osauvasta sellaisesta.